Kun je kinderen creatief uitdagen?

Wat kun je als ouder doen om je kinderen hun creatieve vermogens te laten ontwikkelen? Ik was er nieuwsgierig naar en volgde en kunstworkshop en ging er vervolgens met m’n kinderen thuis mee aan de slag.

de workshop
Met 5 ouders volgde ik de kunstworkshop van Annet Verhoeven waarin deze vraag centraal stond. We gingen aan de slag met een aantal verschillende technieken. Door de materialen en het creatieve proces zelf te ervaren en je eigen te maken, kun je als ouder je kinderen hierin beter begeleiden. Wat was het leuk om te schilderen en helemaal blij werd ik van het pastelkrijten. M’n eigen creativiteit begon in elk geval te stromen. Zelf meedoen en naast je kinderen aan de slag gaan werkt stimulerend. Je bent immer hun voorbeeld.

Tijdens de workshop doen een oefening met z’n tweeën die we later thuis ook met ons kind kunnen doen.

oefening: Plak een vel papier met schilderstape op een kunststof plank, of een placemat, werkte bij ons prima. spreek af wie aan welke kant van het papier begint. het is handig om tegenover elkaar te zitten en het papier in het midden te leggen. Bij ons werkte naast elkaar ook prima. Je kunt dan kiezen uit 3 manieren van het vel vullen: 1) rechte lijnen, 2) golvende lijnen, 3) vrije vormen. Daarmee vul je kleur voor kleur ieder jouw helft van het papier. Als je bij het midden komt overleg je samen hoe je die opvult. Vervolgens draai je het papier om en maak je ieder de helft van de ander mooier met dat wat jij wilt. Afhankelijk van je kind en de leeftijd zal dit precies zo gaan of ongeveer.

En een tip voor fijne pastelkrijtjes zijn die van het merk Rembrandt (soft pastels) en dan de halve, zodat je meer kleuren hebt.

thuis aan de slag

Ik koop de krijtjes en begin er mee te tekenen. Ik ben blij verrast over hoe mooi ik het vind worden door wat gekleurde lijnen te tekenen en ze te vegen en door elkaar te laten lopen. Een paar dagen later is er een moment om met de kinderen aan de slag te gaan. Ik vraag ze of ze willen krijten. Ik laat ze de doos met krijtjes zien en die willen ze heel graag uitproberen. We plakken papier op placemats en ik vertel hoe we samen een tekening kunnen maken door ieder aan een kant te beginnen. Met beide kinderen maak ik tegelijkertijd een tekening. Na de eerst willen ze er meteen nog één maken. Naast het begin maken aan ‘mijn’ kant, ben ik vervolgens vooral aan het vegen en zetten zij harde lijnen. Als de tekening van de oudste dichtgekleurd is, deel ik met hem dat je met wit over de donkere stukken kan tekenen. Ik herinnerde me uit de workshop hoe mooi dit werd. Hij probeert het en is meteen enthousiast. Ik ben onder de indruk van het resultaat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *